18 October 2012

Minta penyokong dan pemimpin UMNO bersabar dan tidak berkecil hati

KOTA BHARU - Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan Kelantan, Datuk Husam Musa semalam dengan beraninya mengeluarkan kenyataan bahawa DAP lebih baik daripada Umno.

Husam pada hari terakhir persidangan Dewan Undangan Negeri (Dun) Kelantan di sini, semasa penggulungan mengungkit penentangan terhadap Akta Darurat 1978 kepada Kelantan yang dibawa oleh seorang menteri kemudiannya disokong MCA.

"DAP dengan MCA ini, 100 kali lebih baik... pada 1978, dibentangkan Akta Darurat, dibawa menteri Umno dan kemudiannya disokong oleh MCA.

"Siapa yang menentang akta ini dan ada dalam rekod hansard. Satu-satunya yang menentang akta ini ialah Lim Kit Siang, padahal ketika itu Pas dan DAP tidak ada hubungan," katanya.

Husam yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Salor menegaskan, itu bermakna mereka memegang prinsip demokrasi, tetapi Umno yang kata parti tersebut satu bangsa dengan Pas, padahal Umno yang ‘makan’ Pas dulu.

"Lepas itu dia (Umno) kata kenapa Pas boleh baik dengan DAP, sebab DAP perangai lebih baik daripada kamu," katanya.

Jawapan Husam tersebut mendapat sokongan daripada Adun Pas yang lain dan disambut dengan gelak tawa.

Dalam masa sama, Mohd Adhan Kechik (BN-Bukit Bunga) ketika itu dalam nada sinis menyatakan pada sidang Dun supaya kenyataan Husam itu mendapat liputan meluas oleh media di seluruh negara

"Kerajaan Negeri menyatakan DAP lebih baik daripada Umno. Saya berharap saudara dapat menjadi Menteri Besar Kelantan, kerana anda adalah pejuang Islam sebenar," katanya semalam.

Mohd Adhan Kechik turut mempersoalkan hubungan Pas dengan DAP dengan mengaitkan kenyataan salah seorang pemimpin tersebut yang menentang hukum hudud.

Husam menjelaskan, pemimpin tersebut bukan beragama Islam.Baru-baru ini, Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mempertahankan kerjasama Pas dan DAP menerusi Pakatan Rakyat dalam menghadapi pilihan raya.

Perkara itu turut ditekankan oleh Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang selepas itu.

1 comment:

  1. Para pemimpin UMNO tak usah bermegah-megahlah dengan sumbangan parti kamu tu..... Pemimpin kamu yang kaya raya walaupun memegang jawatan ADUN baru sepenggal. Semua itu adalah kerana rakyat yang memilih kamu, bukannya kamu yang naik secara sendiri. Amat betullah apa yang dikatakan YB Husam Musa tu... UMNO lah yang merosakkan, memundurkan, memperbodohkan, mengambil kesempatan, menghina bangsa Melayu. Sedangkan apa yang dibuat oleh DAP yang merugikan dan menghina bangsa Melayu? UMNO hanya pandai memfitnah DAP dan memburukkan PR sahaja. Di bawah pentadbiran Najib Altantunya, UMNO tidak pernah berusaha untuk cemerlangkan nama parti mereka, sebaliknya hanya memburuk-burukan serta menyerang parti lawan setiap detik dan masa menggunakan media haramjadah mereka. Semua kecelakaan dan penindasan bangsa Melayu adalah kerana sikap celaka dan haramjadah para pemimpin UMNO selama suku abad ini. Kenapa sering menyalahkan pihak pembangkang? Sedangkan pihak pembangkang tidak mempunyai cukup kuasa dan wang untuk melaksanakan segala menifesto mereka? Semuanya kerana PM yang dilantik oleh UMNO ini adalah PM yang terbodoh dan paling korupsi di rantau Asean abad ini. YB Saifuddin Abdullah tentunya amat setuju dengan komen ini (kerana beliau seorang sahaja menteri yang bijak dan bertoleransi dalam UMNO).

    ReplyDelete

Recent Posts : Dr Siti Mariah

Popular Posts

Artikal pilihan hari ini