26 June 2011

Berkuburkah Umno selepas ini?

Dalam keadaan biasa payah benar kita akan mendengar perkataan mengambil alih pemerintahan dari pemimpin DAP/Pakatan Rakyat ini. 
 
Ayat paling popular darinya ialah kita mahu menafikan majoriti 2/3 UBN, supaya pembangkat jadi kuat dan menjadi check and balanle di Dewan Rakyat dan Dewan Undangan Negeri.
 
Suatu ketika dulu mantan menteri kewangan yang begitu popular Tun Daim Zainuddin pernah mengeluarkan kenyataan seperti ini dan nyata dalam PRU 12 ianya menjadi kenyataan hingga menjadikan UBN begitu takut dan gentar serta fobia untuk menghadapi setiap gerak kerja Pakatan Rakyat termasuk himpunan bersih pada 9 Julai ini.
 
Rakyat yang mahukan Islam, Keadilan dan Demokrasi yang sebenarnya pasti menyokong kenyataan LKS ini dan membantu merialisasikan impian seluruh rakyat Malaysia ini
 
Selain mengekalkan empat negeri yang dikuasainya sekarang dan memenangi semula Perak, Pakatan Rakyat mensasarkan untuk menubuhkan kerajaan di enam lagi negeri dalam pilihan raya umum akan datang.

Menurut pemimpin veteran DAP, Lim Kit Siang, Pakatan telah menetapkan tiga sasarannya dalam pilihan raya umum akan datang, iaitu:

1. Mengekalkan penguasaannya di Pulau Pinang, Kedah, Selangor dan Kelantan;

2. Memenangi semula negeri Perak yang didakwanya dirampas dari tangan Pakatan secara haram; dan

3. Menubuhkan kerajaan di enam lagi negeri - Negri Sembilan, Johor, Malaka, Pahang, Terengganu dan Perlis.

NONELim yang juga ahli parlimen Ipoh Timur menegaskan demikian ketika berucap di majlis makan malam DAP Teluk Intan semalam.

Beliau menyifatkan pilihan raya umum ke-13 amat penting kerana ia bukan sahaja bakal menyaksikan perebutan hebat di semua 11 negeri di Semenanjung Malaysia, tetapi juga penguasaan Putrajaya.

Lim mendakwa, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menyedari perkara itu, menyebabkan beliau teragak-agak untuk menetapkan tarikh pilihan raya umum yang akan datang.

Sehubungan itu, Lim meramalkan pilihan raya umum mungkin diadakan sama ada hujung tahun ini atau tahun depan.

Beliau juga berkata, pilihan raya umum kali ini merupakan yang pertama dalam sejarah yang bakal menyaksikan persaingan 'hidup mati' BN dan Umno.

Selama ini, kata Lim, Umno dan kerajaan BN mengekal kuasanya dengan mudah sehinggalah tercetusnya tsunama politik pada pilihan raya umum 2008 di mana ia mengalami kekalahan teruk dan hilang penguasaan dua pertiga di Dewan Rakyat.

"Umno dan BN akan berdepan dengan persaingan 'hidup matinya' dalam pilihan raya umum ke-13 - bukan setakat sama ada ia boleh memperolehi semula majoriti dua pertiga, tetapi juga sama ada ia dapat mengekalkan kuasa atau bakal menjadi pembangkang," kata Lim.

2 comments:

  1. PRU, buatlah bila-bila pun, undiku tetap PR!!!!!!!

    ReplyDelete
  2. INSYAALLAH!!! mari kta sama-sama doakan semuga Allah melingkupkan pemimpin2 dan parti yg amat sesat lagi menyesatkan itu... AMIN

    ReplyDelete

Recent Posts : Dr Siti Mariah

Popular Posts

Artikal pilihan hari ini