17 May 2010

BERITA DHPP (1) : Kenyataan Media DPP Wilayah Persekutuan

KENYATAAN MEDIA DPP WILAYAH PERSEKUTUAN
PAS PERLU WUJUDKAN MODUL LATIHAN KHAS UNTUK DEWAN
HIMPUNAN PENYOKONG

Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan (DPPWP) mengucapkan tahniah dan syabas kepada Kelab Penyokong PAS (KPP) yang bakal dinaiktarafkan kepada Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) hujung minggu ini.

DPPWP melihat bahawa ini adalah satu langkah bijak pimpinan untuk menarik lebih ramai mereka yang bukan Islam untuk bersama-sama bernaung dibawah kepimpinan PAS.

Kejayaan PAS memecahkan kepercayaan lama masyarakat bukan Islam terhadap dasar perjuangan Islam yang dibawa PAS melalui slogan PAS For All membuktikan bahawa PAS mampu menjadi parti politik yang dinamik dan dominan dimasa depan.

Hari ini sahaja kita mendapat begitu banyak permintaan dari mereka yang bukan Islam untuk bersama dengan PAS. Mereka menyertai Kelab Penyokong PAS dan berkerja bersama-sama ahli PAS yang lain.

Dalam keghairahan ini, DPPWP melontarkan satu lagi pandangan yang harus diambil serius oleh peringkat kepimpinan khususnya dalam Lajnah Perpaduan Nasional dan DHPP. DPPWP berharap agar satu modul latihan diperkenalkan bagi membimbing ahli-ahli DHPP supaya lebih memahami dan menjiwai perjuangan PAS.


Perkara ini pernah disentuh dalam ucapan Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang pada Muktamar tahun lepas. Dalam ucapan itu beliu menyebut;

"....Sebagai satu proses memperkasakan Kelab Penyokong PAS, maka program orientasi khusus dan umum kepada ahli kelab mestilah dilaksanakan untuk memberi kefahaman yang jelas mengenai perjuangan PAS. "Kita tidak memaksa mereka yang bukan Islam untuk memeluk Islam, tetapi kita mahu mereka belajar cara kerja Islam dalam PAS disamping saling berkongsi cara kerja terbaik dalam masyarakat mereka khususnya bagi kaum Cina dan India supaya boleh memberikan manfaat kepada PAS.

Jika ahli PAS sedia ada kita galakan menyertai Usrah, Tamrin serta pelbagai program kepimpinan dan latihan lainnya, maka ahli DHPP juga berhak untuk menerima sesuatu dari PAS untuk diri mereka. Kita tidak mahu mereka hanya didaftarkan sebagai ahli tetapi tidak memahami hasrat keseluruhan perjuangan PAS.

Kita tidak mahu mereka hanya terlibat membantu untuk kempen PAS semasa Pilihanraya atau semasa hari-hari perayaan dan program tertentu sahaja. Kita mahu mereka bersama-sama kita disemua tempat termasuk seminar dan kuliah supaya kita dapat saling memperkukuhkan kerjasama.

DPPWP yakin mereka akan lebih seronok bersama PAS jika kita ada satu modul yang serius untuk mereka memahami kenapa mereka perlu bersama PAS dan apa yang PAS boleh berikan kepada mereka.

DPPWP mengucapkan jutaan terima kasih kepada rakan-rakan dalam DHPP diatas sokongan mereka kepada PAS.

"PAS For All"


Herman Samsudeen
Pemangku Ketua
Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan

No comments:

Post a Comment

Recent Posts : Dr Siti Mariah

Popular Posts

Artikal pilihan hari ini