20 March 2012

Daim buat lutut Najib & Umno menggeletar

daim zainuddin
Bekas Menteri Kewangan dan bendahari Umno Tun Daim Zainuddin - yang meramalkan bahawa BN akan tumbang di Pulau Pinang, Selangor dan Kedah pada pilihan raya umum 2008 - sekali lagi membuat analisis politiknya.

Kali ini, ketika ditemubual oleh akhbar harian Cina Nanyang Siang Pau yang diterbitkan hari ini, beliau berkata kedudukan BN sebenarnya tidak benar-benar selesa.

Menurutnya, beliau hanya menjangka kemenangan mudah bagi BN di Johor, Melaka dan Pahang.

Bagi merampas semula Kedah dan Selangor dari Pakatan Rakyat, katanya, BN, khususnya Umno perlu mencari barisan kepimpinan yang sesuai.

Bagi mengekalkan Terengganu dan Sabah, Umno negeri masing-masing perlu bersatu. Tetapi untuk mengekalkan Perak akan menjadi cabaran terbesar bagi BN, komen Daim.

Di Negeri Sembilan, di mana BN hanya mampu menubuhkan kerajaan negeri dengan kelebihan enam kerusi sahaja, katanya, parti itu perlu menyelesaikan beberapa masalah khusus.

Meskipun Daim tidak mengulas lanjut mengenai isu-isu berkenaan, namun dipercayai Umno perlu mencari calon yang sesuai untuk mengisi jawatan menteri besar, kerana penyandangnya, Datuk Seri Mohamad Hasan, dijangka dipindahkan ke jawatan kerajaan persekutuan.

Bagi Kelantan dan Pulau Pinang, Daim berkata, BN akan kalah di kedua-dua kubu Pakatan Rakyat itu.

Daim juga menyifatkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Abdul Razak dan pasukannya sebagai "jeneral tanpa askar". 

4 comments:

 1. Lutut menggeletar kerana banyak berjalan berjumpa rakyat.............

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lutut menggeletar kerana banyak berjalan perabis duit rakyat...

   Delete
  2. Tak payah nak bersama BN lagi, cukup yang dah tu lepaslah, dah banyak sangat duit rakyat diperabiskannya olehnya. Rakyat pun dah tak mahu dilembukan oleh UBN selepas ini. Mungkin hanya orang berspesis lembu sahaja yang akan terus bersama Umno dan Barisan Nasional.

   Delete
 2. Parah ni komen Daim!Wanita UMNO baru menerima gegaran yg orng lain dah tahu lebih awal.Takkan baru sedar bahawa rakyat dah panggil dia orang lembu!

  ReplyDelete

Recent Posts : Dr Siti Mariah

Popular Posts

Artikal pilihan hari ini