26 August 2012

Prof Suhaimi lumat dibelasah


Dasar kerajaan negeri Selangor memberi bekalan air percuma sejak empat tahun lepas adalah langkah yang tidak bijak dan bukan bersifat lestari, kata seorang ahli akademik.

Prof Dr Suhaimi Abdul Talib berkata dasar itu menyebabkan hasil bagi kerajaan negeri terus merosot yang akan sebaliknya memberi manfaat atau berguna bagi meningkatkan kemudahan infrastruktur.

"Walaupun pemberian air percuma kelihatan baik dari segi faedah jangka pendek, tetapi dari segi jangka panjang kita tidak mendidik orang ramai untuk menghargai air," katanya dalam satu temu bual dengan Bernama hari ini.

Dr Suhaimi, yang juga Penolong Naib Canselor bagi Pembangunan, Pengurusan Kemudahan dan ICT Universiti Teknologi Mara (UiTM), memberi amaran," Kita tidak mempunyai limpahan bekalan air yang tidak terhingga. Kita perlu sedar bahawa sumber-sumber air semakin berkurangan berikutan peningkatan permintaan yang mendadak."

Beliau berkata negeri itu akan sampai pada satu peringkat di mana ia tidak lagi dapat menarik air mentah dari sumber luar dan sumber air yang baru akan perlu datang bergantung kepada bagaimana ia dapat menguruskan sumber dalamannya sendiri dengan cara yang terbaik.

Dr Suhaimi berkata beliau menentang dasar air percuma kerana persoalan berhubung kemampuan bukan satu isu di Kuala Lumpurr.

"Jika kita perlu membayar bil air kita sebanyak RM40 sebulan, apa sangat dengan RM40? Anak anda belanja lebih daripada RM40 ke atas (telefon bimbit) prabayar. Jadi, ia bukan satu persoalan mengenai kemampuan. Kita sepatutnya membayar bagi bil air kita." .... seterusnya baca lebih 155 komen terhadap Prof tersebut disini

22 comments:

  1. yelah...kalau nak samakan bil air rm40 dgn kad prabayar rm40, rasanya air dinikmati semua org berbanding dgn kad prabayar...

    apapun, kawan dah kasi free tu kebes aje lehhh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu pun prof ni tak boleh fikir. .... akai tarok mane

      Delete
    2. Itu Kerja2 Prof untuk bercakap kerana mereka harus bercakap sedemikian untuk membuktikan yg Pakar Intelek Melayu kesemuanya masih menyokong UMNO yg sudah Haprak tu...Sekalipun UMNO/BN daripada Kelompok "Syaitan yg d kenali"......

      Delete
  2. Ialah kalau bagi kat rakyat semuanya membazirlah, kurangkan pendapatan negerilah... macamlah dulu pendapatan negeri meningkatlah sangat. Dulu air percuma takda rakyat selangor makin kaya ke? Sudahlah Dr, rm40 tu besar nilainya di akhirat kelak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. berfikir sebagai ahli umno begini lah caranya : memalukan profession aje

      Delete
  3. prof tak nak air percuma, just hantar nama dan no kaun bil air prof tu kat kerajaan negeri. bukan susah sangat. tolong bayar bil ir saya sekali ok ker.

    haaa tu yang rumahnya punya kolam mandi, yng tinggal kat rumah dua tiga kerat aje... tu kena caj triple atau 1000peratus. amacam ada setuju

    baru ada akai

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada yg cdgkn. .... UITM elok tanam sayur kangkong utk dijadikn menu utama prof suhaimi. .. lama2 terkenallah dia sebagai prof. ...... blb bla

      Delete
  4. ELOK LAH UMNO JADIKAN CALON DALAM PRU 13 NANTI. KALAU MENANG BOLEH ANTIK JADI MENTERI SUMBER

    ReplyDelete
  5. sekarang jadi penolong,,, nak jadi NC kipas mesti baik beb... silap2 terus lompat jadi C

    ReplyDelete
  6. Inilah yg dinamakan kerajaan kebajikan. Kerajaan nak ringankan perbelanjaan rakyat, maka, rakyat patut hargai. Jangan jadi macam kerajaan uMno yang ada hari ni. Syarikat rokok JOHN boleh jual pada rakyat harga rokok kurang dpd RM3.00/ kotak, Kerajaan Umno pulak boleh bagi amaran pada pembuat rokok JOHN tersebut supaya jual pada rakyat pada harga MIN RM7.00/kotak.
    Rokok JOHN ni utk rakyat bawahan....tapi, KERAjaan Umno boleh susuahkan rakyat bawahan supaya beli dgn harga mahal sedangkan
    harga rokok tu jauh lebih murah.

    Patut Dr. ni bidas KERAjaan Umno yang ada ni sbb menaikkan harga yang sememangnya murah....

    ReplyDelete
  7. Prof yang tidak bijak, kaki bodek..dapat apa? Baguih baguih Prof..buat lagi!!..

    ReplyDelete
  8. biar betul ko pr0f ?

    ReplyDelete
  9. Kpd "Peroi"fessor yg terlalu bijak (melayu glokal & bangsa angkasa), buat 1 petisyen & hantar kepada kerajaan Selangor.
    Petisyen: "Kami Tak Mahu Air Percuma Di Rumah Kami!" bawa sekali juak-juak pengampu kamu dan hantarkan butir peribadi (nama,alamat lengkap, etc.)supaya kerajaan Selangor hentikan rebat percuma tu. Dgn syarat En.Suhaimi kena jadi frontman! (itupun kalau anak jantan la....jgn setakat ckp dlm paper jer!) kalau tak berani, itu namanya spesis dah kena kembiri!! (1 word: MANGKUK!!!)

    ReplyDelete
  10. Memalukan Uitm je...nasib baik aku graduan ITM..

    ReplyDelete
  11. Kenapalah ada lg prof otak gampang mcm ni kat uitm. Nak bercakap biar bijak jgn nampak bijak tapi bahalul

    ReplyDelete
  12. Proffessor Kangkong..!!! tiada langsung percambahan ilmu, Ilmu letak kat tapak kaki, itu lah Proffesor Kangkong, hanya turut perintah...satu untuk engkau, lima untuk aku..eeee...Malu sungguh dapat Prof macam nih...!! Macam mana lah boleh jadi Prof Uitm ni? Macai Detected...!

    ReplyDelete
  13. ehhh, Tinggok muka pun dah tahu, di nie bukan cerdik sangat pun. Oleh kerana nak cover di punya banggang maka di pun mengampu supaya dapat naik pangkat kalau tidak sampai kiamat tak dapat naik pangkat. piiraah professor pukimak dia ..

    ReplyDelete
  14. anyone can share statistik kadar tarif dan penggunaan air kt malaysia ?? anyone know the link to obtain this data??
    i want to make some analysis about tariff and its effect to consumption..

    ReplyDelete
  15. pengkritik berminda dunia kelas ketiga

    ReplyDelete
  16. Sekarang ni, siapa yg kangkong. tolong terbuka sikit minda. kalau benda yg diberi free, of course kita tak kisah nak guna bnyak mana sebab ala free. kalau bnda tu berharga mestilah nak jaga elok2, dlm case ni, berjimat cermat, bukan guna semberono je. dia dah kata yg akan sampai satu tahap tu mmg takkan ada, kena tarik dari tempat lain. nnti air takde, salahkan kerajaan. air ada, kena cas, salahkan kerajaan. habis tu apa yg betulnya? pemikiran korang yg biarlah bagi free so kita boleh guna semahunya? macam tu? law mcm tu, kerja pun free lah, tkyah bagi gaji. law semua nak free, susah lah. semua goyang kaki sambil type comment mmg duit tak masuk pocket la. tu lah guna keje, simpan duit utk future. bukan buat beli bnda lain yg tk berfaedah, modify kereta ke apa. please lah korang.

    ReplyDelete

There was an error in this gadget

Recent Posts : Dr Siti Mariah

Popular Posts

Artikal pilihan hari ini