15 April 2011

20,000 banjiri ceramah kemuncak DAP di Kuching

Demam Mat Taib melihat puluh ribuan rakyat membanjiri Ceramah DAP di Kuching. Pencacai BN yang merupakan anggota keselamatan hingga menimbulkan ketegangan.

Ketegangan yang berlaku seketika apabila anggota polis cuba menghalang ceramah DAP di Kuching malam ini sebagai 'grand finale' kempen pilihan raya negeri Sarawak.

Ketika itu, orang ramai sudah memenuhi tempat letak kereta untuk mendengar ceramah tersebut. Setiausaha publisiti DAP, Tony Pua menganggarkan jumlahnya melebihi 10,000 orang. Jumlah tersebut semakin meningkat dan dianggarkan mencecah 20,000 orang. Keadaan menjadi riuh-rendah apabila seorang pemimpin DAP bertanya kepada ribuan hadirin "Polis mahu kita berhenti, anda mahu?" Orang ramai membalas “Tidak!”

Sejurus kemudiannya, Tony mengumumkan yang mereka akan meneruskan ceramah tersebut, walaupun dilarang oleh pihak polis.

Bagaimanapun, beliau meminta para penyokong supaya bertenang. Sementara itu, di Sri Aman, unit tujuh anggota anti-rusuhan dan kira-kira 20 anggota polis lain mengawal kawasan di depan pusat operasi DAP di situ, untuk menghalang perhimpunan parti itu malam ini.
Sri aman dap rally disrupt by policePolis menafikan permit kepada parti itu untuk mengadakan perhimpunan akhir malam ini atas alasan ceramah tidak dibenarkan di kawasan terbuka di Sri Aman. Bagaimanapun, DAP nampaknya sudah bersiap sedia untuk meneruskan perhimpunan tersebut.

Orang ramai semakin bertambah memenuhi kawasan lapan di situ. Sehingga jam 7.40 malam, jumlah dianggarkan sekitar 400 orang. “Ini double standard, mengapa perhimpunan di Kuching dan bandar-bandar lain dibenarkan? Ini kan masa pilihan raya," kata ahi parlimen DAP Klang, Charles Santiago yang turut berada di situ.

No comments:

Post a Comment

Recent Posts : Dr Siti Mariah

Popular Posts

Artikal pilihan hari ini