03 January 2010

Kenapa pilih Lau Bee Lan?

Keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang membenarkan akhbar mingguan Herald-The Catholic Weekly menggunakan perkataan Allah dalam penerbitannya mejadi berita dan isu hangat yang mewarnai kedatangan tahun 2010.

Siapa yang menang dalam masalah ini saya kira perkara kedua yang perlu diperkatakan terlebih dulu. Yang lebih utama dan menjadi kekesalan yang saya rasakan mendapat perhatian banyak pihak ialah Hakim bukan Islam Lau Bee lan yang mengendalikan dan memutusan keputusan penting ini.

Tidak adakah lagi hakim berbangsa Melayu dan beragama islam yang boleh diputuskan oleh pihak yang terbabit untuk mendengar dan memutuskan perkara tersebut. Sedangkan Implikasi yang sangat besar kepada agama Islam. Bila ianya diputuskan oleh hakim yang bukan Islam tentunya saya melihat sesuatu yang tidak kena sekali lagi dalam sistem kehakiman di negara kita..

Rantaian penghakiman yang menyebabkan kepercayaan kepada sistem kehakiman negara yang semakin tidak dihormati adalah sesutu yang tidak boleh dinafikan lagi. Tambahan pula dalam kes perkataan Allah ini telah menambah banyakkan koleksi tersebut.

Bagi saya kesan yang besar akan berlaku dalam sisitem beragama di negara kita hasil dari keputusan tersebut ialah anggapan masyarakat pada satu masa nanti di mana semua agama akan dikatakan sama sahaja.

Realiti tersebut telah berlaku di negara Indonesia dan apakah kita sanggup berdepan dengan keadaan itu dalam keadaan sistem beragama di Malaysia yang saya kira sudah cukup baik apabila semua pihak sudah menerima pakai perkataan Allah itu adalah milik agama islam.

Sebenarnya semacam ada pengaruh pihak tertentu dan pihak luar yang cuba memporak perandakan sistem beragama di Malaysia yang sekian lama diguna pakai.

Persoalannya siapakah yang ingin dipersalahkan, adakah hakim yang bukan Islam yang memutuskan perkara tersebut atau pihak mana yang sebenarnya bertanggung jawab dan patut dipersalahkan.

Sebenarnya inilah kelemahan UMNO yang menunjangi kerajaan yang ada pada masa ini. Kerana UMNOlah sebenarnya agama Islam di bumi tercinta yang subur dengan Islam satu masa dulu telah dimusnahkan.

Kemusnahan dan kehancuran Islam di Malaysia adalah lahir dari sikap pemimpin negara sendiri yang lemah pengamalan Islamnya. Agenda Islam cuma bermain dibibir namun jauh sekali dalam perlaksanaan kehidupan seharian.

Realitinya kepada usaha pengamalam Islam yang lebih syumul sentiasa disekat dan dilemahkan di negara kita.Islam yang lebih liberal dan bercelaru sentiasa didokong oleh kerajaan.

Malah pada satu masa PM Malaysia sendiri memperkenalkan Islam bentuk baru iaitu Islam Hadhari. Jelas UMNOlah yang salah dalam persoalan ini.

Pada pendapat penulis, kes-kes seperti ini sepatutnya hanya patut dibicarakan oleh sebuah Mahkamah Islam Antarabangsra sahaja. Mana-mana negara Islam tidak akan berjaya membicarakannya sendiri, bahkan keputusan yang dibuat pun hanya akan menjadi sebuah keputusan yang tidak laku. Bahkan keputusan itu mungkin akan dianggap tidak menghormati negara-negara Islam yang lain.

Oleh itu siapa yang mahu kes ini dibicarakan di Mahkamah Syariah atau di hadapan hakim yang berugama Islam, hendaklah berfikir semasak-masaknya dan berusaha agar mereka dapat juga menubuhkan sebuah Mahkamah Islam Antarabangsa.

Cita-cita seperti ini adalah jauh lebih baik dari cita-cita memenangi parti politik, kerana cita-cita seperti ini akan boleh menghapuskan penjajahan Dajjal terhadap sistem mahkamah di seluruh dunia. Bahkan ianya juga mungkin akan menghapuskan kuasa Dajjal itu sendiri pada seluruh dunia. Inysa Allah. Mudah-mudahan kita semua diberikan taufiq dan hidayahNya jua pada menjalankan segala perintah dan LaranganNya.Amin!

berita berkaitan : 

1 comment:

 1. Salam,
  YB menulis: 'Jelas UMNOlah yang salah dalam persoalan ini.'
  Minta tolonglah salah menyalahkan dalam isu ini. Minta tolonglah berwaras seketika supaya isu yang dapat menimbulkan kekeliruan buat generasi mendatang ini dapat diselesaikan.
  Menyalahkan tidak dapat menyelesaikan.
  Wassalam.

  ReplyDelete

Recent Posts : Dr Siti Mariah

Popular Posts

Artikal pilihan hari ini