25 January 2010

Siapa kata Melayu tak hebat?


SIAPA tidak kenal bekas Menteri Kewangan, Tun Daim Zainuddin.

Bertubuh kecil dan tidak sukakan publisiti, hingga beliau pernah dikenali sebagai 'Daim Yang Diam'

Tergamam bila terbaca senarai orang terkaya di Forbes dan juga di majalah Malaysian Business. Tak tahu pulak apa 'formula' yang digunakan oleh kedua-dua majalah ini dalam meletakkan 'ranking' seseorang individu itu dari segi pengumpulan harta. Namun seperkara yang menarik adalah nama Daim tidak pernah tersenarai walaupun dalam tangga ke-100 individu terkaya di
Malaysia . Apatah lagi di kalangan mereka yang terkaya di dunia.

Hinggalah suatu hari aku dihantar melakuka n tugasan
Tanzania . Ketika itu aku hendak menukar 'travellers cheque' di sebuah bank berhampiran Dar-Es-Salam, ibu negara republik berkenaan.

Aku ingat lagi nama bank itu, International Bank of Commerce (ICB). Untuk pengetahuan korang, aku tiba-tiba tergamam sebentar sebaik saja melangkah masuk ke perkarangan bank tersebut.

Mahu taknya, potret Daim 'sebesar-besar alam' tergantung di dalamnya. Dalam hati aku berkata, apa kejadahnya gambar Daim kat dalam ni? Ke ada manusia lain kat
Tanzania ni muka macam Daim?

Tapi bila fikir balik, mustahil pulak, kecualilah ada rakyat Afrika yang 'albino' jadi taukeh bank (sebab Daim ni agak cerah orangnya)

Sebaik saja selesai urusan, aku terus pergi berjumpa salah seorang pegawai bank di situ. Aku berpura-pura tanya siapakah lelaki dalam bingkai gambar yang besar itu.

"For your information Sir, he is the owner of this bank, Mr. Daim Zainuddin. We've got 59 branches in Indonesia, 23 branches in Africa itself plus nine branches in Eastern Europe," katanya dalam 'accent' Afrikanya yang pekat itu.

Ambik ko! Sejak hari itu aku tak percaya lagi 'ranking' orang-orang terkaya di dunia yang dikeluarkan oleh Forbes.

Sejak itu juga, aku percaya masih banyak manusia di luar sana yang sememangnya berlipat kali ganda kaya tetapi terus 'low profile'...seperti mana 'Daim Yang Diam'..

Siapa kata Melayu tak hebat?

(Dua tahun lepas ICB menerima anugerah 'Bank Terbaik 2006' daripada The Banker di London.)  

4 comments:

  1. 1. mengapa kekayaan bekas menteri kewangan umno ini under carpet dinegara kita?

    2. Siapa rasuah kedua-dua majalah tu hingga berita ni tak keluar?

    3. mungkinkah TDZ ini hanya merupakan proksi kepada seseorang, atau pertubuhan?

    ReplyDelete
  2. Salam SPKR,
    apa khabar..

    Ada juga yang sapu masuk bawah carpet.Rupa-rupanya lantai tu berlubang maklumlah lantai papan.Biasalah Malaysia banyak balak.Itu pasal sampah tu jatuh kebawah...Wallah hu alam..

    ReplyDelete
  3. Wa'alaikum salam

    Apa-apa pun mari kita hayati pesanan PJ PAS Perak, bila DUN Perak bubar kita dah get ready.

    ReplyDelete
  4. Salam

    Terkejut. Tapi tidak ada keraguankah caranya mengumpul harta?

    Kalau diam Anai-Anai, rumah pun roboh!

    ReplyDelete

Recent Posts

Recent Posts : Dr Siti Mariah

Popular Posts

Artikal pilihan hari ini